lite pressklipp...
Tjejtrio intog scenen på allsången
Det var glada miner när Marianne Mörck underhöll på tjejaftonen när det var dags för allsång i Slottsparken.
LANDSKRONA. — Det är trevligt att kunna hälsa er varmt välkomna i kväll, inledde allsångsdrottningen Anki Nilsson. Den här gången var ju vädergudarna med oss igen.
Temat på den andra allsången av sommarens tre sångstunder var en tjejkväll. . En blandning av solonummer, allsång, dans och underhållning. Ingela Wahlgren, mera känd som den sjungande sjuksköterskan, inledde med att riva av några nummer och bjuda upp till dans.
"The singing nurse" Ingela Wahlgren framför en av sina välklingande sånger.

HÖSTFEST I KAPELLET
Rune Lindqvist och Ingela Wahlgren i sitt uppskattade musikaliska framförande i Borstahusens kapell.
LÄSARNYHET Kapellet i Borstahusen var nära nog fullsatt, när Borstahusens kyrkliga förening hade sin första sammankomst för hösten. Prästen Britt Marklund inledde med en betraktelse där hon utgick från örnen, en symbol för skarpsynthet, alla goda egenskaper som kan appliceras på människan. Efter kaffestunden med glatt samtal var det dags för dagens gäster.
Tillsammans med sin pianist Rune Lindqvist bjöd "The singing nurse" Ingela Wahlgren på ett väl sammansatt program med gamla kända melodier, där också auditoriet fick lov att sjunga med. Ingelas välklingande stämma, hennes utstrålning och förmåga att bjuda på sig själv rönte stor uppskattning. Pianisten Rune Lindqvist är också värd en eloge för utmärkt pianospel.Sammantaget blev det en härlig höstupptakt, vilket också Barbro Jönsson framförde i sitt tack.
Tack Ingela o Rune för en härlig underhållning !
ni är så bra, hälsn. Iris Landskrona
"Under Paris himmel"
En fläkt av Paris svepte fram, när Borstahusens Kyrkliga Förening samlats till vårens första träff den 14/1. Dagens gäster Ingela Wahlgren, sång, och Rune Lindqvist, piano, tog oss med på en musikalisk resa "Under Paris himmel" med besök på caféer, möte med människor, kultur, kärlek och romantik. Ingela Wahlgren presenterade och sjöng med inlevelse flera av Edit Piafs visor. En söt romantisk visa av Brel stod också på programmet liksom ett pianosolo av Rune Lindqvist med La petit valse.
Ett citat från Piafs visa Lilla sparven, "Din sång gör mig lycklig och glad", ger uttryck för den tacksamhet, som publiken kände och visade med en stor applåd. Sammankomsten var välbesökt med 48 deltagare, vilket också är ett mått på Ingelas och Runes popularitet.
I kväll var jag i Asmundtorp Kyrka och hörde "under Paris himmel", sång Ingela Wahlgren och piano Rune Lindqvist. Det var ett vansinnigt trevligt program med fantastisk sång och fint pianospel. Hoppas verkligen att de får fler uppdrag i närområdet och att fler än vi ca 60 stycken i kyrkan får möjlighet att se och höra dem.
"UNDER PARIS HIMMEL" - fransk afton med underhållning av RUNE LINDQVIST och "DEN SJUNGANDE SJUKSKÖTERSKAN" INGELA WAHLGREN, som sjunger och spelar franska visor.
Det blev en underbar kväll! Ingela Wahlgren visade sig ha en perfekt röst för att sjunga franska visor. Hon var helt suverän och jag kommer att anlita henne igen...tillsammans med Rune Lindqvist så klart.
|
MELODIPÄRLOR VAR ETT MYCKET UPPSKATTAT PROGRAM!
Församlingshemmet gästades utav sångerskan Ingela Wahlgren och pianisten Rune Lindqvist under lördagseftermiddagen och bjöd där på ett program av sällan skådat eller avlyssnat slag. De som hade uppmärksammat på annonseringen och bänkat sig måste ha god kännedom om bra och underhållande musik. Att Ingela är inspirerad av Ulla Billquist och Edvard Persson stod utom alla tvivel. Ingela & Rune startade upp med en musikal där innehållet helt enkelt var ”Välkomna” Därefter följde en 40-talslåt av Jules Sylvain med texten ”När en stjärna så föll” Sedan följde en 50 tals låt som Doris Day spelat in -och gjort vida känd i världen- som Ingela framförde helt enormt fint med svensk text, Que Sera, sera. På den följe Per Martin Hambergs paradnummer ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” och innan Ingela gjorde den känd så var Gunnar Wiklund på något vis inblandad. Därefter var det dags att plocka upp några från publiken som fick vara med i en musiktävling där Rune omtalade att det var artisten i framförd låt som man var ute efter. Janne Stjärne, Gun Bergström, Elsie Nilsson och så tävlingens vinnare, Bror Lundkvist gjorde alla en fin insats och blev följaktligen belönade med vars ett fint pris i form av en chokladbit. Efter avslutad tävling så bjöd Rune Lindqvist på ett kollosalt fint pianosolo allt medan Ingela Wahlgren skrudade om till festblåsa med tillhörande boa. Första låten Ingela framförde var ”Håll mig hårt” och till denna tog hon lite hjälp av Hemsidan med att framföra lite tangokrumbukter vilket såg ut att gå hem hos publiken. Sedan följde ”Säg hur har du det med kärleken i dag”, ” Det gåtfulla folket”. ”Mitt eget land”, samt ” En fattig trubadur” av Arne Persson & Alvar Kraft. Programmet var av mycket hög klass och detta renderade i varsin fin bukett blomster som kyrkoherde Janne Stjärne överräckte till huvudpersonerna Ingela Wahlgren & Rune Lindqvist.
"Detta är visor som man vill höra dem"
"Vilken vacker röst"
"Man fick hönsaskinn på armarna"
"Programmet var av mycket hög kvalité"
"Populärt många kom fram och tackade"
"Publiken var glad över att få höra sina gamla favoriter
|
Ingela Wahlgren”The singing nurse” som jag tror kommer att sjunga sig rakt in i publikens hjärtan

Deras program som innehöll
gamla som nyare låtar var av
absolut högsta klass framförda
på ett professionellt men ändå
lätt och ledigt sätt"
"Att programmet blev mycket
uppskattat framgick med största
tydlighet av de åskliknande
applåderna som följde efter
varje nummer"
Smultronställestart i Vinslövs församling |
Den sjungande sjuksköterskan Ingela Wahlgren tillsammans med Rune Lindqvist bjöd på ett fint sångprogram med svenska visor. |
TACK Ingela och Rune för innerlig sång och musik som gladde besökarna
Karl Gerhards kupletter med Leif Werner och Ingela Wahlgren. Revykungens bästa går igen på Mosebacke
Av MARTIN STUGART
Mosebacke etablissement har premiär på Leif Werner och Ingela Wahlgrens show "Karl Gerhards bästa" på måndag kl 14. Artistparet sjunger några av revykungens mest kända kupletter med veteranen Torgny Ström vid pianot.
Werner & Wahlgren har framträtt länge, men lite i skymundan. Visor och kupletter, deras specialitet, når sällan den stora publiken.
- En kväll såg jag Leif sjunga på Cafe Norrköping i TV och kände direkt att vi skulle funka ihop. Det gjorde vi också, berättar Ingela Wahlgren.
Hon är själv från Malmö och har så sakta börjat göra sig känd inom den stockholmska nöjesvärlden. Franska visor är hennes specialitet, men Karl Gerhard var mycket av en fransk estradcharmör.
- Och genial som textförfattare. Alla ord sitter perfekt i munnen, inflikar Leif Werner.
Han och Ingela turnerade landet runt i samband med revykungens 100-årsminne 1991. Ur det programmet har Mosebackeshowen "Karl Gerhards bästa" hämtats, med vissa nummer utbytta.
Att visor och kupletter i dag inte har någon publik avfärdar båda som nonsens.
- Det är en massmedial myt. De yngre kan ibland stå frågande, men seniorerna älskar visor. Problemet är att inte fler räknar med de gamla, morrar Leif Werner.
Nyheten om parets stundande Karl Gerhard-show har redan nått ut till gråhårsfansen. Mosebacke har nästan sålt ut premiärshowen den 9 maj.
"Karl Gerhards bästa" fortsätter den 10, 18 och 19 maj kl 14 och återkommer eventuellt till hösten. Entreavgiften 60 kronor inkluderar kaffe med dopp.
Martin Stugart
I går var vi på Bäckaskogs Slott och lyssnade på Janerik Lundqvist som sjöng Leonard Cohen-låtar. Musiken var lugn och vacker och vi njöt hela tiden, vi satt längst fram. Det var två unga tjejer som också sjöng, den bästa kör som jag hört! Och så var det en gitarrist och en tjej som spelade fiol. Det var jättebra faktiskt!
”Vilken stämning!”
”Vilken fantastisk sammanhållning denna grupp hade!”
”Rent stämningsmässigt påminde denna föreställning bitvis om S
Jacques Werups fina tolkning ihop med Lill Lindfors”
”Bravo! Utsökta musiker!”
Finstämd Cohentolkning på
Tomarps borggård
God hjälp på scenen hade Jan Erik Lundqvist av säkre och mångsidige
Anders Ehrensstråle på gitarr och sångfåglarna
Kaisa Östlund och
Ingela Wahlgren. Deras insatser lyfte texterna, som gråterskor i ett grekiskt drama och bidrog till att klargöra det subtila, poetiska i berättandet.
Kärlek, smärta, svek, tro och hopp, inlindat i utsökt språkdräkt och driven berättarteknik…
Hallelujah!
Lika allmängiltiga och passande på borggården som på grevinnan Mörners tid!
Somrigt musikprogram
Ingela Wahlgren, som kompas av Rune Lindqvist, bjuder på programmet "Till den blomstrande sommarängen". Hon är sköterskan som haft sången med sig hela livet och hon har bland annat jobbat med Bernt Egerbladh.
Sjungande sjuksköterskan till Karaby
Ingela Wahlgren och drivne pianisten Lindqvist gjorde full rättvisa åt Ulla Billqvists välkända låtar. Med välskolad röst, god diktion och ett brett register, framförde hon enkelt och chosefritt Ulla Billqvists sånger – lyhört kompad av Rune Lindqvist. Läs mer här
Ulla Billqvisthyllning i
Kvidinge Hembygdshall
Kvidinge 160922
I en osäker, otrygg tid, sneglas det alltid bakåt för att se framåt. När minsta stöveltramp svagt anas kring våra rödvita stugknutar, söker svenska kreatörer inom film, musik och litteratur sig ofta tillbaka till beredskapstidens anda. Inträngande dokumentärer om Ingrid Bergman och Ulla Billqvist är bara två av många tydliga spår av de tankebanorna.
På det första höstevenemanget för på Kvidinge Hembygdshalls traditionella torsdagskvällar stod Ulla Billqvist i fokus i ett program av och med sångerskan Ingela Wahlgren och pianisten Rune Lindqvist.
Den duon är vältajmad sedan över femton år. Båda har synts i både större och mindre sammanhang på teaterscener, i kyrkor och föreningar. En nära publikkontakt och mänsklig värme står överst med versaler bland noterna i deras brett omfattande repertoar.
Det lyste varmt inbjudande i rött tyg i fönstren vid f.d. Bioramas entré – Ett enkelt grepp som gav den gamla byggnaden tillbaka dess forna biokänsla. Bra fungerande ljus och ljud väntade artisterna i scenutrymmet där endast ett bord med Ulla Billqvists foto utgjorde scenografin.
Ulla Billqvist 1907 - 1946 var Sveriges mest berömda röst och den stora schlagerstjärnan under trettio- och fyrtiotal. Det var en tid då stenkakor försiktigt lades på grammofonen och örat lades till radion för att lyssna på nyheter och musik.
Ingela som kallas för den sjungande sjuksköterskan, varvade berättelser ur Ulla Billqvists liv med hennes mest kända sånger.
Säger man ”Min soldat” kan de flesta, även inte schlagerfrälsta, än i dag nynna låten.
– Ett gammal solur jag har, De små husen vid gränderna, En månskenspromenad, Räck mig din hand, När molnen skingras, Hur du det med kärleken idag?, är bara ett axplock av titlar på sånger, tolkade av Billqvist som lever kvar än idag.
Ulla Billqvist liv som rullades upp av Ingela Wahlgren, tycks i mångt och mycket vara präglat av hennes fattiga uppväxt.
Som yngst av fem syskon är var nog lätt att ha ett sviktande självförtroende, något som kvarstod trots alla framgångar.
Hennes tre äktenskap, varav två med den tidens kändisar, Fritiof Billqvist, skådespelare som hon fick dottern Åsa med och musikern Gunnar Hahn….
Umgänget med bl.a. Ernst Rolf och svågern Thor Modén…
Alla dessa starka personligheter bör ha satt stark prägel på hennes liv som människa och sångerska.
Scenskräck och längtan efter en mörkare tyngre repertoar tycktes hon bära med sig genom åren Vad som tydligt framgick i programmet var att det var grammofon och radioartist hon var, inte scenartist. Men det gällde inte arbetet som fältartist, där hon skördade lagrar och stortrivdes. Fältartisterna betydde mycket för soldaterna någonstans i Sverige.
Som en Florence Nightingale för själen – för att hålla modet och kämpaglöden uppe under beredskapstiden.
|

Ingela Wahlgren och Rune Lindqvist
Nyskyltade biograffönster i Kvidinge Hembygdshall
Mycket är dunkelt och dolt i Ulla Billqvists liv. Att hon levde dubbelliv som lesbisk eller bisexuell spelar stor roll i den mystik som alltid funnits kring hennes person, då sex med person av samma kön var kriminellt på fyrtiotalet. Även hennes självmord med gas är fortfarande ett mysterium för de som grävt djupt i hennes liv. Hon låg på golvet på en kudde med en kudde till bredvid.
Tänkte någon göra henne sällskap men ångrade sig? Det lär ingen få veta. Det behövs inte heller. Hennes sånger lever. Det visade kvällens publik med all önskvärd tydlighet.
Ingela Wahlgren och drivne pianisten Lindqvist gjorde full rättvisa åt Ulla Billqvists välkända låtar. Med välskolad röst, god diktion och ett brett register, framförde hon enkelt och chosefritt Ulla Billqvists sånger – lyhört kompad av Rune Lindqvist.
Det blev inget ältande i Billqvists mörka perioder. I stället betonades den glädje hon bidrog till. Extranumret blev ”Säg det med ett leende” och ingen sorgvals.

Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius
© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan
|

Om mysteriet Ulla Billquist på Pumphuset
Ulla Billquist var en av Sveriges mest kända och firade sångerskor under 1930- och 40-talen. Ändå fick det liten uppmärksamhet när hon 38 år gammal tog sitt eget liv 1946, på höjden av sin karriär. Hur kommer det sig? Och vad var det som drev konstnärssjälen Billquist till det beslutet? Dessa och andra frågor kring sångerskan kommer få svar när Ingela Wahlgren och Rune Lindqvist blir först ut som föreläsare på Pumphuset under våren. På tisdag, den 20 februari, berättar den en dramatisk och musikalisk berättelse med start klockan 19. Biljetter kostar 70 kronor, eller 50 kronor för medlemmar i museiföreningen och konstföreningen.
Bilden ovan: På tisdag föreläser Rune Lindqvist och Ingela Wahlgren om firade sångerskan Ulla Billquist. Foto:Eva Eklund
Vem var Ulla Billquist ?
Ulla Billquists dotter var bara 19 år och nybliven studentska då mamman hittades död i sitt hem på Nybrogatan.
Det var den 7 juli 1946. Den enormt populära sångerskan Ulla Billquist hade tagit sitt liv med hjälp av sömnmedel och gas.
50 år har gått och numera är Åsa Billquist-Roussel bosatt i Frankrike. Saknaden och sorgen finns förstås kvar. För några år sedan bad hon därför Olov Svedelid att hjälpa henne skriva en minnesbok, "Köp rosor", som utgavs på Sellins förlag 1990.
I kväll berättar Olov Svedelid om vem Ulla Billquist var i Blå Salen, Västmannagatan 15, kl 19.30. Föreningen Melodianterna arrangerar.
Ordföranden Ingela Sellin har bett sångerskan Ingela Wahlgren att sjunga några av Ulla Billquists örhängen (bland dem "Min soldat" - på skånska!
i anslutning till föredraget.
Ingela Wahlgren ställde gärna upp:
- Ulla Billquist är en av mina favoriter. Vi kommer båda från Skåne, men har många fler likheter än så.
Trots alla år som gått är Ulla Billquist långtifrån glömd av svenska folket. Enligt boken "Köp rosor" är hon faktiskt ännu en av Sveriges Radios mest önskade artister.
- Hon var skygg och sårbar och vantrivdes i rampljuset. Men hennes röst drog in så stora vinster åt skivbolagen att hon måste hålla på, berättar Ingela Wahlgren.
Ulla Billquists första make, Åsas far, skådespelaren Fritiof Billquist, fick inte tillnärmelsevis samma framgångar som hustrun. Men hans välväxta kropp blev ändå odödlig: i ungdomen stod han modell för "Solsångaren", Carl Milles berömda skulptur på Strömparterren.
MARTIN STUGART
Björn Afzelius hyllas i radio 8 feb. 2007
Den 27 januari skulle Hoola Bandoola-medlemmen Björn Afzelius fyllt 60 år. Nu blev det inte så och Björn Afzelius lever bara kvar genom sina odödliga sånger.
För att hedra musikern sänder Ängelholms närradio den 24 februari ett minnesprogram. Från klockan 14 spelar Ingela Wahlgren musik från Björn Afzelius repertoar och berättar om den minneskonsert i Köpenhamn som bland andra Mikael Wiehe deltog i tidigare i år.
Staffan Percy gästar närradion 23 jan. 2007
Trubaduren och kompositören Staffan Percy medverkar i närradion i Ängelholm nu på lördag. Programvärd är den "sjungande sjuksköterskan" Ingela Wahlgren. De två samtalar om Staffan Percys rika repertoar och flera av hans mest kända sånger spelas. Lyssnarna får även höra hans helt nyinspelade singel, som heter "Känn dig blåst". Det är för övrigt första gången den spelas i ett radioprogram.
Några frågor till
Den sjungande sjuksköterskan som nyss släppt sin tredje cd.
Är det enbart nytt material på din nya skiva?
En del nytt och lite gammalt. Något av en samlings-cd med nya spår.
Du har skrivit mycket av materialet själv.
Består din repertoar mest av egna kompositioner?
Jag tycker om att skriva egen musik men det går i vågor. Oftast kommer inspirationen när jag är lite nere eller har det tufft med mycket arbete.
Du har inte artisteriet som heltidsjobb?
— Nej jag jobbar som skolsköterska dels på gymnasiet i Svalöv dels på Selma Lagerlöfgymnasiet i Landskrona. Det är ett arbete som man blir engagerad och uppslukad av. Naturligtvis tar det mycket energi stundtals.
Tjänar du något på dina framträdande?
— nej det är en dyr hobby i princip. Men jag kan inte tänka mig att leva utan att sjunga.
Var kan publiken höra dig?
— Jag framträder mycket i kyrkor. Sjunger i olika föreningssammanhang. Jag skulle dock gärna vilja komma in mera i kulturlivet här i Skåne. Men det är svårt.
Varför är det svårt?
— Jag vet inte faktiskt. Under alla mina år i Stockholm var jag inne i kultursfären. Jag och familjen flyttade hit för något år sedan och här nere är det inte lika lätt att slå sig in.
Du pysslar lite med närradio också?
— det stämmer. Jag sänder ett program om musik en gång i månaden i Ängelholms närradio.
Asmundtorp kyrka samlar pengar till flodvågsoffren 25 jan. 2005
Den sjungande sjuksköterskan Ingela Wahlgren har tagit initiativ till en minnesstund för att hedra flodvågskatastrofens offer, i Asmundtorp kyrka söndagen den 30 januari klockan 19. Men redan klockan 18 avgår ett fackeltåg. Samling sker utanför Tofta kyrka och går till Asmundtorp kyrka. Facklor finns att köpa på plats. I minnesstuden medverkar bygdens artister, musikanter och gästartister. Efter musikstunden serveras kaffe med dopp i Församlingshemmet. Där blir det också lotteriförsäljning med priser. Alla insamlade pengar går till flodvågornas offer. Scoutföreningen, konfirmanderna, syföreningen samt präster och kyrkokör hjälper till att arrangera minnesstunden.
Sista vårmötet hos PRO Västra 27/5-2008
PRO Västras sista möte för vårsäsongen 21 maj gästades av ett hundratal medlemmar. Mötet inleddes med sången "Kom till PRO". Ett stort antal rapporter lämnades: Från Samorganisationen rapporterades om hotet mot dagcentralerna. Finalen i den pågående bouleturneringen kommer att spelas under Friluftsdagen 18 juni kl 10 på Citadellets boulebanor. Resekommittén informerade om resan till Gysinge 29 juni samt om en ny planerad resa Ut i det blå 22 augusti. Det påmindes även om den kommande sommarfesten 11 juni. Underhållningen denna gång stod den sjungande sjuksköterskan Ingela Wahlgren för tillsammans med kantor Rune Lindkvist och den blev mycket uppskattad, bland annat innehöll den en liten musiktävling.